Over een paar maanden is het alweer zomervakantie en verlaten veel van ons dit koude landje voor een warmer oord. Natuurlijk neem jij naast je zwemkleding ook je smartphone mee op reis, maar let op laat je niet verrassen door je telefoonrekening bij thuiskomst. Internetten in het buitenland kan erg duur zijn en vooral buiten Europa raden wij aan het goed in de gaten te houden.

Veel mensen willen toch even een leuk berichtje op Facebook plaatsen van hun belevenissen of checken wat hun vrienden aan het doen zijn. Telecomproviders moeten zich binnen Europa houden aan het wettelijk vastgestelde maximum van mobiel gebruik in het buitenland, dit betreft maximaal € 0,24 per MB. Buiten de EU zijn hier geen afspraken over gemaakt en kan het appen en je timeline checken je duur komen te staan.

Internet in het buitenland

Om hoge rekeningen bij thuiskomst te voorkomen is het ten eerste het beste om gebruik te maken van een Wi-Fi verbinding waar dit mogelijk is. Een andere mogelijkheid is om dataroaming volledig uit te zetten, op deze manier kan je telefoon helemaal geen internetverbinding maken. Een volgende mogelijkheid is een prepaid simkaart aanschaffen. Deze simkaarten zijn niet duur, je ontvangt vaak gratis beltegoed en je weet hoeveel je kunt besteden zodat je nooit onverwachte kosten hebt. Als je met een prepaid belt dan koop je natuurlijk vooraf een bepaald bedrag aan beltegoed, het kost nooit meer achteraf, wat wel het geval kan zijn bij een abonnement. Wil jij goedkoop bellen? Er zijn een aantal providers specifiek gericht op een bepaald land zodat de tarieven dan voordeliger zijn. Kijk bij Buitenland voor meer informatie over de verschillende simkaarten.

Apps die veel data kosten

Wat je ook kunt doen is bepaalde apps uitschakelen. Het is namelijk niet zo dat de apps die je niet gebruikt ook geen data verbruiken. Bij het installeren van een app wordt vaak toestemming gevraagd om gebruik te maken van het internet, maar meestal gaan gebruikers hier (onbewust) mee akkoord. WhatsApp staat bijvoorbeeld altijd aan en kun je ook niet uitzetten, alleen verwijderen. Muziek beluisteren en video’s bekijken kost veel MB’s maar ook het gebruik van Google Maps kost veel data. Wanneer je mail aanstaat worden er automatisch berichten opgehaald. Deze apps kun je uitzetten, net als Facebook, Youtube, Skype en muziekprogramma’s zoals Spotify en Deezer. Wij raden daarom aan om een prepaid simkaart te gebruiken in het buitenland, dataroaming bij een abonnement uit te zetten en/of zoveel mogelijk gebruik te maken van Wi-Fi.

Stemmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *