Blog

Prepaid gebruiken op vakantie

Veel Nederlanders kunnen niet meer zonder hun smartphone. Het is dan ook geen verrassing dat het geliefde apparaat meegaat op vakantie. Bij terugkomst word je dan geconfronteerd met een hoge telefoonrekening. Je hebt immers gebeld, ge-sms’t en geïnternet in het buitenland. Dat valt eenvoudig te voorkomen met een prepaid simkaart.

Een lokale prepaid simkaart

Ga je naar het buitenland? Dan is het goed om je alvast in te lezen over de lokale prepaid simkaarten die er beschikbaar zijn. Je kunt namelijk het best een prepaid simkaart kopen in het vakantieland en deze gebruiken. Geef aan familie en vrienden door dat je tijdens je vakantie een ander nummer gebruikt en profiteer van de lagere tarieven.

Dat zit zo: met een Nederlandse simkaart moet je verbinding maken met het netwerk van een buitenlandse provider. Jouw Nederlandse provider moet het netwerk ‘lenen’ van de buitenlandse aanbieder. Daar vraagt het netwerk een vergoeding voor. Omdat meer providers gebruik willen maken van het netwerk zijn de kosten hoger. Jouw provider berekent deze vergoeding aan jou door.

Een Nederlandse prepaidkaart

Natuurlijk kun je ook gewoon je Nederlandse telefoonnummer behouden. Als je al een prepaid simkaart hebt, kun je deze in het buitenland gebruiken. Dan krijg je wel met roamingkosten te maken. Hoe hoog de kosten zijn, hangt af van de provider en het land waar je naar toe gaat. De kosten zijn binnen de Europese Unie lager dan in andere landen.

Veel providers hebben aanbiedingen voor het bellen, sms’en en internetten in het buitenland. Zij hebben prepaid buitenlandbundels. Het grote voordeel van prepaid is dat de kosten vooraf bekend zijn. Je kunt niet meer verbruiken dan het vooraf gekochte beltegoed. Is je beltegoed op? Dan kun je meteen weer opwaarderen en activeren.

Roamingkosten worden afgeschaft

Nu zijn er nog roamingkosten binnen de Europese Unie, maar volgend jaar worden deze helemaal afgeschaft. Dat heeft de Europese Commissie besloten. Zodra de nieuwe regelgeving ingaat, betaal je hetzelfde in een EU-land als in Nederland.

Voor prepaid betekent dit dat er geen buitenlandbundels meer nodig zijn. Het is nog niet zover; tot volgend jaar gelden er nog maximum toeslagen die providers mogen rekenen. Dat geldt zowel voor prepaid als voor een mobiel abonnement.

Wijs met je mobiel omgaan

Gebruik daarom je mobiel wijs. Ga verstandig om met internet op vakantie. In het beste geval zet je mobiel internet helemaal uit. Je kunt dit doen in de instellingen van je telefoon. Wie toch even een foto wil sturen aan het thuisfront, doet er goed aan om na het versturen van de foto de verbinding meteen weer uit te zetten.

Wil je niet telkens het internet aan- en uitzetten? Dan moet je vooral oppassen met ‘sluipend’ dataverkeer. Dat is gebruik van mobiel internet dat je niet in de gaten hebt. Vooral pushberichten en automatische updates van apps kosten veel data.

Op een Android toestel kun je automatische updates uitschakelen door naar de Play Store te gaan en naar het menu te gaan. Druk op ‘Instellingen’ en tik op ‘Apps automatisch updaten.’ Tik vervolgens op ‘Apps niet automatisch updaten’ en je bent klaar.

Op een iPhone doe je dit door naar de instellingen te gaan en te tikken op ‘iTunes en App Store’. Zet vervolgens de schakelaar achter ‘Updates’ uit en de updates worden niet meer automatisch geïnstalleerd.

Wi-Fi is vaak gratis

Tot slot: als je gebruik kunt maken van Wi-Fi, doe dit dan. Op veel campings en in hotels kun je voor een klein bedrag gebruikmaken van draadloos internet. Dit is veel goedkoper dan het gebruiken van mobiel internet op vakantie. Bij sommige gelegenheden kun je zelfs gratis internet gebruiken.

Houd daarbij wel de veiligheid in de gaten. Een openbaar netwerk kan door iedereen bekeken worden. Ook zijn er verhalen bekend van oplichters die een nep-netwerk opzetten om zo wachtwoorden te ontvreemden. Gebruik het daarom nooit voor het lezen van vertrouwelijke e-mails en het doen van bankzaken.

Bron: Simonlypagina.nl

Posted in: Algemeen

Leave a Comment (0) ↓

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.