Blog

Verbod op de anonieme prepaid simkaart?

De keuze tussen verschillende soorten abonnementen en simkaarten is enorm. Op haast iedere simkaart staat een IMSI nummer. Doordat veel mensen tegenwoordig gebruik maken van een Sim Only simkaart moeten er wel gegevens geregistreerd worden. Dit is precies waarvoor het IMSI nummer is bedoelt. Het nummer is gekoppeld aan een toestel met bijbehorende persoonsgegevens. Zodoende is achterhaalbaar wie een betreffend telefoontje heeft gepleegd of bericht heeft verzonden. Het probleem bij de anonieme simkaart is dat er bij aanschaf niets geregistreerd hoeft te worden. Men blijft zodoende anoniem. Verschillende landen willen dergelijke simkaarten nu verbieden.

Duitsland
Als een van de eerste landen besloot Duitsland de anonieme simkaart in de ban te doen. Zonder registratie is het dan ook niet meer mogelijk hier een simkaart te verkrijgen. Bij aanschaf van een simkaart wordt om legitimatie gevraagd en worden de gegevens in een systeem gezet zoals dat al langer ging bij het afsluiten van normale en Sim Only abonnementen. Na Duitsland hebben ook Polen, België, Spanje, Frankrijk en Turkije besloten de anonieme registratie de kop in te drukken. Nederland loopt nog flink achter maar er zijn wel degelijk plannen tot het ondernemen van actie.

Criminelen
Een van de redenen om de anonieme simkaart in de ban te doen is criminaliteit. De handel in illegale producten als drugs, wapens en vuurwerk vindt veelal anoniem plaats. De verkopers zorgen er onder andere door het gebruik van anonieme nummers voor dat ze on-traceerbaar blijven.  Door het invoeren van registratieplicht zou de criminaliteit flink kunnen afnemen. Criminelen moeten immers zoeken naar andere communicatiemiddelen.

Terrorisme
Natuurlijk wordt er ook gebruik gemaakt van deze communicatiemethode onder terroristen. Met de vele terroristische aanslagen in Europa de laatste tijd kan het verbod niet snel genoeg worden ingevoerd volgens enkele politici. Verplichte registratie is echter in strijd met de privacywetgeving. Deze zal eerst aangepast moeten worden. Zodoende zal een daadwerkelijk verbod op de simkaart nog ver weg zijn.

Posted in: Providers

Leave a Comment (0) ↓

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.