Volgens het Postpaid Mobile insight report 2014 Q3 dat Telecompaper heeft gepubliceerd komt naar voren dat T-Mobile en Vodafone de twee grootste providers zijn in Nederland op het gebied van postpaid. Van alle Nederlanders met een mobiel abonnement is 40 procent aangesloten bij één van deze twee telecom providers.

Ondanks dat T-Mobile en Vodafone de grootste telecom aanbieders zijn van dit moment zien zij net als bij KPN en Hi het aandeel slinken. Dit heet te maken met de opkomst van prijsvechters op de markt, zoals Tele2, Telfort, Hollandsnieuwe en Simpel. De opkomst van van de prijsvechters zorgen voor een verandering in de markt van mobiele abonnementen. Vandaag de dag worden er vier op de tien mobiele abonnementen afgesloten bij een prijsvechter, en dat aantal groeit nog steeds. Maar liefst 42 procent van alle Nederlanders noemt de prijs van een mobiel abonnement de belangrijkste reden om over te stappen op een goedkope aanbieder. Daarna volgen het merk en model als belangrijkste keuze en daarna pas de netwerkkwaliteit.

9 procent stijging voor sim only abonnementen
Uit het onderzoek van Telecompaper blijkt dat 11 procent van alle postpaid in Nederland meer dan 50 euro per maand kosten. Dit betreft meestal een postpaid in combinatie met een nieuw toestel. Steeds meer consumenten kiezen om zelf een sim only abonnement af te sluiten en dan te kijken naar een nieuw en geschikt toestel. Het aantal consumenten dat sim only abonnementen af hebben gesloten steeg van 34 procent naar 43 procent. Vrijwel alle sim only mobiele abonnementen worden online afgesloten, een enkel gaat hiervoor naar een telecomwinkel.

De groei van het aantal sim only abonnementen in Nederland is vooral toe te rekenen aan de financiële crisis. Door de aanhoudende crisis en het uitblijven van een stijging in het consumenten vertrouwen is het voor heel veel mensen billen knijpen en hierdoor kiezen ze voor een goedkoop alternatief en dat is een sim only abonnement.

Toekomst is nog onduidelijk
Of de sim only altijd de overhand zou houden is niet bekend. Vooral ouderen kiezen voor een goedkoop mobiel abonnement, terwijl jongeren het liefst elk jaar een nieuwe smartphone willen hebben. De prepaid simkaarten zijn helemaal op hun retour. Nog heel sporadisch hoor je consumenten over een prepaid simkaart en dan betreft het veelal ouderen of jonge kinderen die voor het eerst een mobiele telefoon krijgen. Op deze manier kunnen ouders en/of verzorgers de controle behouden over de maandelijkse kosten voor mobiel bellen bij de kinderen.

Stemmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *